Arbete med årskrönika pågår.


Jag har gjort en årskrönika för varje år som varit, uppbyggd på mina bilder och filmer under flera år nu. Just nu pågår arbetet med krönikan för 2021 och jag tycker själv att jag har utvecklats och blivit mer kreativ för varje år som gått.

Att samla, bildbehandla, kategorisera bilder och videosnuttar direkt efter fotograferingen eller filmning underlättar när man kommer till nästa skede. Har man ordning så tar det mindre tid att göra ett bra bildspel. Jag har dessutom blivit bättre på att ta mer bilder för att få ihop till en story. Färre ”one shot” bilder är det numera.

Idag filmar jag mer än för tre år sedan. Varje händelse skall innehålla minst tre vinklar. Mixa mellan närbild och bilder på avstånd. Variation gör att betraktaren inte tröttnar lika fort. Det går åt mycket mer material än vad man tror för att få ihop några minuters bildspel.

Ljudet har varit svårt, men min förhoppning är att Tomten kommer med en mikrofon till min kamera. Det finns bra indikationer på att så kommer att ske. Vi firade min födelsedag lite tidigt i söndags och jag fick en Dead cat som present. Lugn, det är inte så illa som det låter, det är ett skydd man sätter på en mikrofon som tar bort vindbrus. Framöver kan det således bli mer dynamik, med bra mikrofon kan man få till att man hör rinnande vatten vid en bäck, att någon går på kullersten eller att en bil åker förbi. Kanske blir det utan störande brus på de framtida bildspelen.

För varje händelse gör jag en sekvens i Premiere Pro. När alla sekvenser är klara så sammanfogas dem till ett långt bildspel.

Krönika 2021

Jobbet går sedan vidare efter sammanfogningen med att anpassa dem och lägga till musik. Just nu jobbar jag med händelser i september månad. Planen är att ha ett bildspel färdigt till julen när familjen samlas.

Detta har gjort att jag har fått blodad tand med att jobba i Photoshop igen. Det blir lite retuscher i Photoshop när jag inte tycker Lightroom klarar av det. I Premiere Pro lär jag mig också mycket nytt och jag ser vilken möjlighet det finns i även det programmet att vara kreativ. Skitkul.

Bilden på Julia har jag fixat till lite i PS.

Publicerad av Kobsa

Jag heter Robert Kobsa och kallar mig själv för fritidsfotograf då jag inte livnär mig på detta. Jag gillar att resa, läsa, träna och laga god mat. En god dryck till maten gör måltiden! Alla mina bilder är till salu för den som önskar köpa. Antingen utskrivet eller som fil beroende på vad den skall användas till. Mina bilder får ej användas utan min tillåtelse. Se även min hemsida där ni hittar fler bilder samt avtalsvilkor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: