Lite vin till köttgrytan?


Här kommer en bekännelse. Äter enligt ett kostschema tillsammans med Annika där vi skall vara alkoholfria i tolv veckor. Det är värt ansträngningen, då jag redan ser ett positivt resultat efter snart två och en halv vecka. Det känns skönt och nej det är ingen bantning. Saken är den att man skall rensa kroppen på en massa saker. Vi äter tre mål om dagen och det enda som saknas är gluten och alla mjölkprodukter. Ja, även alkohol saknas.

Viktminskning är en positiv bieffekt. Man skall egentligen inte väga sig. Det är inte viktigt. Det som skall hända med kroppen är att inflammationer, sockerbegär och annat skall upphöra. Människan idag äter på fasta tider, även om man inte är hungrig. Man äter ofta mycket och sent. Kroppen får aldrig vila, magen och tarmarna får jobba även när man sover. Undvik att äta sent. Den viktigaste måltiden är frukost.

Man får och kan köra i diket ibland, men då skall man vara medveten om det och sedan hoppa upp på tåget igen. Kämpa!

Efter 12 veckor kan man göra tillägg i kosten. Tillägget skall vara det man saknar mest? Det kan vara vin? Ett glas vin i samband med måltid tre dagar i veckan kan vara okej. Du skall inte pimpla och välj bort ett sämre vin. Här skall man boosta sig själv och plocka fram det man gillar mest. Less is more

Här följer två viner som jag skall testa om tio veckor, då jag redan gjort två veckor. Om det inte sker en dikeskörning 😝 innan.

Till vänster är ett vin från Italien, från regionen Piemonte. Druvan är såklart 100% Nebbiolo från distrikt Langhe.

Trediberri Langhe Nebbiolo Biologico, 2017.

Vingården ligger i Berri, en liten by i La Morra. Gården är bara 12 år gammal. Det är Nicola Oberto som har gården och gör vin med sin far som har fyrtioårig erfarenhet från vinproduktion.

Det högra vinet är från Spanien från regionen Ribera Del Duero. Druvan är 100% Tempranillo.

Teófilo Reyes Ribera Del Duero Reserva, 2014.

I mer än 40 år letade Teófilo efter det bästa vinet i regionen. 1994 hittade han det och vinet hamnade bland top 10 i världen det året. Årgång 2014 blir spännande att prova. Kan det vara ett bra år?

Druvorna är handplockade och väljs ut manuellt. Sedan får de jäsa på ståltankar, maceration sker med druvskal och försiktig pressning. Sedan får vinet åldras på franska och amerikanska ekfat under tjugo månader innan det tappas upp på flaska.

Båda vinerna fungerar till nötkött. Italienaren får man nog ta med fett i maträtten då tydliga tanniner kan finnas. Kanske lite hyvlad parmesanost på? Pizza?

När det gäller det spanska vinet tror jag man kan trycka på med tydliga smaker. Gissar att vinet är medel till fylligt och kommer att innehålla mogen frukt och vaniljtoner. Lite lugnare med strävhet, men det kommer att finnas där. Ett matvin!

Publicerad av Kobsa

Jag heter Robert Kobsa och kallar mig själv för fritidsfotograf då jag inte livnär mig på detta. Jag gillar att resa, läsa, träna och laga god mat. En god dryck till maten gör måltiden! Alla mina bilder är till salu för den som önskar köpa. Antingen utskrivet eller som fil beroende på vad den skall användas till. Mina bilder får ej användas utan min tillåtelse. Se även min hemsida där ni hittar fler bilder samt avtalsvilkor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: