Besök på Ästad Vingård – en av våra svenska vinproducenter.


Visst går det att producera vin i Sverige men det är lite svårt beroende på klimatet. Dock har man fått fram en druva som verkar fungera som heter Solaris, importerade stockar från Tyskland. På Ästad Vingård i Halland började man för snart sex år genom att planterade 15.000 vinstockar på gården. Under åren har man haft utmaningar med kalla vintrar och otroligt heta somrar – torka, hagel, skyfall och nattfrost. Efter 4 år kunde man skörda lagom mogna Solarisdruvor.

Vid vår vingårdsvandring med gårdens sommelier fick vi veta allt om vinets resa från litet klänge till moget vin. Anläggningen imponerade på mig.

Vi avslutade med att smaka på ett friskt stilla vitt från 2016, men vår Sommelier sa att Ästad Vingård satsar dock mest på den mousserande varianten. Man provar sig fortfarande fram med hur länge vinet skall ligga på sin jästfällning innan det blir riktigt klart och komplext som man vill ha det.

På gården finns det hotell, spa och andra aktiviteter man kan göra. Vill man bara koppla av i deras vinrum med viner från alla världens hörn så går det också bra.

Inne i vinkällaren

Några som var med på gårdsvandringen skulle bo över och bada bubbelbad med efterföljande middag. Gissar att det blir gott vin till den goda maten, vår lunch var fantastisk god.

Publicerad av Kobsa

Jag heter Robert Kobsa och kallar mig själv för fritidsfotograf då jag inte livnär mig på detta. Jag gillar att resa, läsa, träna och laga god mat. En god dryck till maten gör måltiden! Alla mina bilder är till salu för den som önskar köpa. Antingen utskrivet eller som fil beroende på vad den skall användas till. Mina bilder får ej användas utan min tillåtelse. Se även min hemsida där ni hittar fler bilder samt avtalsvilkor.

2 reaktioner till “Besök på Ästad Vingård – en av våra svenska vinproducenter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: