Torskrygg med potatis/blomkålspuré och vitvinssås.


Då har vi klarat av en god middag, förrätt, varmrätt och ostbricka med goa vänner. Jag blir glad 😃  att allt blev så bra eller nja, flaskan vin till varmrätten var korkskadad, så den fick jag byta ut, det blir en retur till Systembolaget på måndag men det gör inget. Tur att jag aldrig köper bara en flaska…

Till förrätt tillagade jag en ”pizza bianco”, med tunt skivad fänkål,baby spenat, prästost och sikrom. Så gott med Palmer Champagne till.

Varmrätten bestod av torskrygg med potatis/blomkålspuré och vitvinssås. En Pinot Noir från Calera smakade gott till.

Efteråt blev det ostbricka med två ostar från Jürss mejeri. Min favorit är deras Sörmlands ädel som vunnit priser.

Nedan följer recept på torskrygg:

Recept för 4 personer:

Ca 800 gram torskrygg

1 dl salt.

1 liter vatten

1 paket rimmat sidfläsk

1 st färsk pepparrot

1 bunt sparris

600 gram potatis

½ blomkålshuvud

3 msk smör

2 dl grädde

1-2 kryddmått muskot.

Salt

Vitpeppar

1 st citron

Såsen

1 schalottenlök

2 champinjoner

2 msk hackad persilja

4 dl vitt vin

4 dl fiskfond, helst hemmagjord.

1 liten bit sidfläsk

2,5 dl grädde

Salt

Peppar

Blanda salt och vatten tills saltet har löst upp sig. Lägg i torsken och låt den rimmas i minst 30 minuter. När man rimmar en torsk blir den fastare och får en finare konsistens. När fisken har rimmats läggs den i en ugnssäker form. Pressa över lite citron och sätt in i ugnen på 80 grader (spara citron till såsen). Sätt i en termometer, torsken är klar när termometern visar 44-46 grader. Då blir den sådär glansig och fin. Skär sidfläsket i små bitar (spara 1 liten bit till såsen) och stek dem knapriga, låt fläsket rinna av på hushållspapper.

Vitvinsås:

Hacka schalottenlök, champinjoner och persilja grovt, fräs i lite smör i en kastrull. Slå sedan på 4 dl vitt vin. Låt detta reducera ner tills ¼ återstår. Slå då på fiskfonden och lägg sidfläsket. Låt även fonden reducera ner till cirka ¼ återstår. Sila av och häll tillbaka vätskan i kastrullen. Slå på grädden och låt såsen reducera ner tills såsen blir lite krämigare i konsistensen. Saknas syra i såsen, tillsätt en skvätt pressad citron. Salta & peppra efter smak.

Potatispuré:

Skala och skär potatisen i mindre bitar. Koka potatisen tills den nästan är färdig. Koka blomkålen i en egen kastrull, den tar kortare tid att koka. Potatisen & blomkålen får inte bli sönderkokt för då blir purén sämre. Pressa potatisen & blomkålen genom en potatispress och använd sedan en elvisp eller vanlig visp för att få en luftig och fin puré. Använd inte en stavmixer, det gör purén kletig och seg. Värm sedan grädden och smöret i en kastrull eller i mikron. Häll sedan på den varma kryddblandningen över potatisen och vispa till önskad konsistens. Krydda med muskot och salta/peppra efter smak.

Koka sparrisen i saltat vatten i cirka 2 minuter. Var försiktig så att den inte blir för mjuk.

Riv pepparroten på ett rivjärn.

Servera rätten så fort torsken är klar så att den inte bli kall, toppa torsken med riven pepparrot & sidfläsket. Njut!

Annons

Publicerad av Kobsa

Jag heter Robert Kobsa och kallar mig själv för fritidsfotograf då jag inte livnär mig på detta. Jag gillar att resa, läsa, träna och laga god mat. En god dryck till maten gör måltiden! Alla mina bilder är till salu för den som önskar köpa. Antingen utskrivet eller som fil beroende på vad den skall användas till. Mina bilder får ej användas utan min tillåtelse. Se även min hemsida där ni hittar fler bilder samt avtalsvilkor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: