Kursens sista dag börjades med lite repetition och sedan provning av sex viner med lite nya tips om hur man kan arbeta sig fram till vad som finns i glaset. Inledningen hölls av en gästföreläsare från Munskänkarnas Göteborgssektion.
Efter ovanstående diskussioner och provning blev det skriftligt prov där man skulle svara på 15 frågor och man var tvungen till att klara minst 10 poäng för att bli godkänd. Provet kom från Munskänkarna centralt så kursledaren visste inte vilka frågor som skulle komma.
Därefter följde ett provning av sex glas med vin där kravet var att alla druvsorterna skulle prickas rätt för att bli godkänd.
Med mina 12,5 poäng på det skriftliga provet och alla rätt på provningen så fick jag ett diplom och blev godkänd. Jippi!
Till våren kanske jag hoppar på ytterligare en kurs, då med sex nya druvsorter och hemläxor. Den kursen kräver nog lite mer då den sträcker sig över tolv veckor. Jag får se hur jag gör, har några månader på mig att ta ett beslut.
En av mina Riesling favoriter kom med på blindtestet av druvsorterna visade det sig senare, det var lite roligt faktiskt. De röda vinerna kände jag igen ganska snabbt men sedan blev det svårare med de vita vinerna. Sauvignon Blanc hittade jag snabbt sedan var det ett glas med Riesling och ett glas med Chardonnay kvar. Inget av dem luktade petroleum eller typiskt ekad Chardonnay med vaniljtoner. Färgen var nästan samma. De var otroligt lika men så kände jag att syran var högre i ett av de båda glasen vilket gav mig impulsen att bestämde mig för att skriva Riesling på det vinet som hade högst syra och det visade sig vara rätt. Mitt resonemang: Tyskland, med lite kallare klimat än Frankrike eller Kalifornien måste medföra att det bör vara mer syra i druvan. Då bör det vinet med högst syra vara en Riesling som ju oftast är förknippad med Tyskland.
För de som inte provat Leitz Eins Zwei Dry, gör det.