Besök Rothenburg.


Vi var i den gamla medeltidsstaden Rothenburg under augusti, en vacker stad med mycket kultur och sevärdheter.

Under 30-åriga kriget, erövrades staden av de kejserliga trupperna under general Tilly. Staden hade gjort motstånd i hopp om att svenska trupper skulle komma till undsättning men de var för långt bort. Ingen förstärkning kom och staden skulle skövlas och brännas. Nu fick staden ett val. Om någon kunde tömma en glasbägare med 3 1/4 liter vin, så skulle staden skonas! Den gamle borgmästaren Nusch antog vadet och svepte hela bägaren, och Tilly skonade staden.

I början av september har de en festival som handlar just om den episoden av stadens historia. Se länk. Jag tor att man bytt vinet mot öl idag.

Staden undkom även total förödelse senare, under andra världskriget bombade de allierade Rothenburg med flyg, men man avstod från att gå in i staden med stöd från artillerield, man lyckades ändå att få tyskarna att kapitulera genom att förhandla. De gamla husen, tornen och murarna har därefter återuppbyggts.

Blackmore’s Night är en musikgrupp ledd av gitarristen Ritchie Blackmore (före detta medlem i Deep Purple och Rainbow) och sångerskan Candice Night. Gruppen spelar renässansinspirerad folkrock / folkmusik. Lyssna gärna på låten Under a violet moon. Känner ni igen byggnader av Rothenburg på skivomslaget?

Staden besöks nog av många asiater, av nedan skylt förstår jag att det serveras mat måndag till lördag från 11:30 till 15:00, sedan går jag bet. Tur att man lagt en meny i fönstret ovanför skylten.

Annons

Publicerad av Kobsa

Jag heter Robert Kobsa och kallar mig själv för fritidsfotograf då jag inte livnär mig på detta. Jag gillar att resa, läsa, träna och laga god mat. En god dryck till maten gör måltiden! Alla mina bilder är till salu för den som önskar köpa. Antingen utskrivet eller som fil beroende på vad den skall användas till. Mina bilder får ej användas utan min tillåtelse. Se även min hemsida där ni hittar fler bilder samt avtalsvilkor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: