Jura.


Det var väldigt strömt i sundet mellan Port Askaig och Jura och båten fick jobba mycket för att komma över, troligtvis berodde detta på tidvattnet. Sedan åkte vi av båten och ut på den enda väg som fanns. En smal sådan där man inte kunde mötas med andra bilar. Det fanns mötesplatser längs med vägen så det gällde att ha lite koll när man passerade en sådan senast ifall man fick möte. Jura betyder Hjort på Gaeliska och sådana fanns det gott om längs med vägen, tror att det finns ca 6000 hjortar på ön. Nedan ser ni Paps of Jura taget från färjan.

F140516-085

George Orwell bodde på ön ett tag och skrev då boken ”1984”. Undrar om han bodde på hotellet och tog sig en eller flera dram? Hotel Jura låg väldigt fint framför destilleriet.

F140516-096

Vi var på ön för att prova på Jura whisky. Redan 1810 grundades destilleriet, men det finns spår av illegal tillverkning som härrör från flera hundra år tidigare! Whiskyn som tillverkades då var klart rökig och påminner om de rökigare sorterna som vi finner på Islay. Efter en dispyt med markägaren i början på 1900 talet beslöt ägarna till destilleriet att flytta all destilleriutrustning från ön. Efter att ha stått öde i över 50 år började man åter intressera sig för destillering på ön. 1963 återinvigdes det nya Jura Distilleriet och den whisky som man startade att tillverka var av en mildare karaktär, främst för att kunna använda whiskyn i olika blendedsorter.

F140516-093

Underhållsarbete.

F140516-099

Daniella, vår guide visade oss runt, därefter skulle vi få provsmaka.

F140516-100

Hon gick igenom proceduren att tillverka whiskyn i en bullrig miljö. Jag uppfattade att de inte mältade sitt korn själva utan det köpte man från Port Ellen. Vi fick lukta ner i karen och då kom det ett knytnävsslag upp i huvudet, tydligen bildas det ammoniak i jäs processen. Nedan ser ni de kopparpannor som de använder för att få fram råspriten. Utseendet på dem beror på vilken karaktär man vill ha på whiskyn senare efter lagring. De hade två kopparpannor från början men 1978 installerade de ytterligare två kopparpannor. Ca 90 % av det som tillverkas går iväg som whisky till blendedsorter.

F140516-101

All whisky måste lagras fat minst 3 år. Man lagrar råspriten oftast den första tiden på Bourbonfat från USA olika tider. Och sedan kanske man lagrar ytterligare en tid i Sherry-, eller Konjaksfat för att få fram andra smaker. Här fick vi också sticka ner näsan och det luktade ljuvligt, speciellt i konjaksfatet tyckte jag.

F140516-102

Dax för provning, det blev fem sorter.

  • Origin,
  • Elixir,
  • Diurachs Own,
  • Superstition
  • Prophecy.

Superstition var lätt rökig och Prophecy var rökigast, jag smakade fram två egna favoriter, Origin och Diurachs Own. Jag köpte den 16-åriga Diurachs Own som är lagrad de sista två åren på Amoroso Oloroso sherryfat. (Smaker man skall kunna hitta: Kola, choklad, apelsin, honung, äpple). Origin kan man få tag på hemma eller på Taxfree resonerade jag så den var mindre intressant att köpa nu. F140516-103

Den unika designen på flaskan kommer av att när de började buteljera Isle of Jura var det en åttaåring och just åttan var det man ville efterlikna i flaskdesignen. Efter provningen så skulle vi tillbaka samma väg till färjan men då vi hade god tid till nästa provning så stannade vi på lite utvalda ställen. Vädret var ju fantastiskt. Nedan ser ni fat som skall kasseras eller bli till rökspån till någon rök. F140516-108

Stefan och Håkan provade passagen till vilthängnen, ingen av dem fastnade med foten.

F140516-110

Otrolig utsikt från Jura mot Islay.

F140516-109

F140516-111

Denna fasan gick precis utanför vår bil och naturligtvis måste man ju ta en bild, en Famous Grouse när man är i Skottland är ju en klassiker, eller?

F140516-115

Här stannade vi för en vacker bäck och stenbro.

F140516-118

Bron måste man ju provgå, tyckte Håkan.Denna gång låg det inget elakt troll under bron och väntade.

F140516-119

Så här kan man också bo.

F140516-120

Nästa inlägg kommer att handla om vårt nästa stopp, på Islay denna gång, destilleriet Bruichladdich.

En tanke på “Jura.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s