Idag fastighetsskötare, igår kock.


Idag skall det flyttas hyllor i dotterns rum och tas bort en underredsplåt på sonens bil. Därefter skall svärmor få sin extra-TV inkopplad till en DVD-spelare. Igår var jag kock och gjorde en mustig Piemontesisk köttgryta. Riktig god blev den och dottern som rynkade på näsan när vi handlade ingredienserna tog om en gång. Det är bra betyg av ett icke gryt-fan. Se recept nedan.

Piemontesisk köttgryta med fläsk och tomat.

Ingredienser (4 portioner):
1kg högrev eller märgpipa
3 msk mjöl
2 hg rimmat fläsk (utan svål)
1 stor lök
5 klyftor vitlök
2 dl torrt vitt vin i grytan, (+2dl till kocken)
1 dl vatten (1 liter om ni vill ha en soppa istället)
2 oxbuljongtärningar
1 burk krossade tomater
olivolja
salt och peppar vid behov

Gör så här:
Skär nöt- och fläskkött i 11/2 cm stor tärningar. Hacka lök och vitlök. Hetta upp olja i en stor gryta. Bryn fläsk och kött. Dra ner värmen och lägg i lök och vitlök och låt steka med en liten stund. Pudra med mjölet och rör om ordentligt. Slå på vatten, vin och buljongtärningar. Låt puttra under lock tills köttet är mört, det tar ett par timmar. (Städa köket och ta ett glas Glen Moray 16-årig under tiden).
Slå på tomaterna efter en timma och låt puttra ytterligare 1-2 timmar. När grytan är klar, smaka av med salt och peppar, och servera med ett gott bröd och nykokt gnocchi som slungats i smör och olivolja.
Grytan kräver ett strävt och kraftigt vin för att skapa balans. Tanninerna i vinet hjälper till att spjälka fettet från fläsket och mildrar syran från tomaterna.

Publicerad av Kobsa

Jag heter Robert Kobsa och kallar mig själv för fritidsfotograf då jag inte livnär mig på detta. Jag gillar att resa, läsa, träna och laga god mat. En god dryck till maten gör måltiden! Alla mina bilder är till salu för den som önskar köpa. Antingen utskrivet eller som fil beroende på vad den skall användas till. Mina bilder får ej användas utan min tillåtelse. Se även min hemsida där ni hittar fler bilder samt avtalsvilkor.

5 reaktioner till “Idag fastighetsskötare, igår kock.

  1. Nu står grytan på spisen. Det puttrar lite lagom och luktar gott!
    Vet inte om det blir samma succé hemma hos oss som det blev hos er, vi får väl se. Grytan ska bli till middag imorgon, så då kan jag lämna rapport på hur det blev 😊 /R1

  2. Det blir säkert bra. Frugan har lagat dubbla satser för att ta med sig till Sälen i slutet av veckan.

  3. Hej, jag gillade också grytan. Till den drack vi Arlas vita och det passade bra ihop. Tveksam om spjälkningen av fettet slog så väl ut med den kombinationen, men man kan inte få allt 😊 (Blev nog kanske tvärt om?). Nåväl, jag ser fram emot nya recept på denna blogg. Jag har hört ryktas om att du har några riktiga godbitar med surströmming att dela med dig av, hoppas att få läsa om dem här snart 😊.
    R1

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: