Klaga inte på Bamba-maten!


Jag fick den stora förmånen att besöka Oskars salteri på Tynderö utanför Timrå där man tillverkar surströmming. Det luktade inne i fabriken – Men det var ingenting mot vad min näsa utsattes för lite senare.

Maskinerna som rensar fisken och filéar den.
Maskinerna som rensar fisken och filéar den.

Vår guide rolig utan att veta om det själv. Han stakade sig lite när vi frågade honom hur de gör för att kontrollerar deras konkurrenter, men så kom det, helt naturligt och fantastiskt efter någon minut:

”Det är som längden på ett könsorgan, säger jag att vi sålt 180 ton, då säger de andra att det gör de också”.

F130904-005

”Här lägger man i ca 10 strömmingar i var burk, det är bara tjejer som klarar det. Vi hade en kille anställd en gång men det gick inte. Killarna får packa burkar i kartonglådorna”.

Efter visningen blev det lite inköp av souvenirer innan avfärd till Söråkers Herrgård. Förutom surströmming kunde man köpa godis i en likadan burk som fisken. Kul att skrämma någon med att ta med en burk surströmming som gåva till värdinnan av festen.

F130904-006

På Söråkers Herrgård stod det uppdukat i en lada surströmming, tunnbröd, potatis, lök, creme fraiche, västerbottenost, öl och snaps. Allt var inramat av en ohärlig lukt. Någon hade gjort ”det stora” flera gånger runt bordet. Herregud en sån lukt. Man vande sig efter ett tag – och då kunde man börja sätta i sig läckerheterna.

F130904-013

F130904-014

F130904-015

Jag tog ett hårt tunnbröd och la på rikligt med alla tillbehör och lade sedan på en uppskivad halv filé. och tog en första tugga och därefter fick jag tvinga mig själv att äta upp resten av mackan, detta ÄR inte gått. Luktar ”Räva” och smakar nästan likadant som det luktar.

När vi var ”nöjda” med maten så kom Herrgårdens vaktmästare och ville visa oss runt bland planteringarna. Någon sa till honom  – ”Det finns mat till dig också”!

– ”Härligt, tack”, svarade han och tog ett mjukt bröd, krossade potatis med händerna och lade på lite lök och lite creme fraiche och två hela filéer. Rullade ihop tunnbrödet och bet en stor tugga innan han älgade ut ur ladan till de som redan hade gått ut. Vi som satt kvar häpnade och skrattade!

Nu är det gjort och jag tänker inte äta detta något mer. Jag kände surströmmingssmaken hela dagen idag vid rapar fastän det gått ett dygn. Klagar era barnen på maten ni lagar så kan man hota med att servera surströmming, barnen kommer uppskatta och älska den ”normala” maten.

F130904-016

Vi fick varmrätt senare efter en dusch och klädbyte. Den serverade renfilén med potatisstomp, som var betydligt godare än strömmingen. Kvällen avslutades med glass och hjortron.

Publicerad av Kobsa

Jag heter Robert Kobsa och kallar mig själv för fritidsfotograf då jag inte livnär mig på detta. Jag gillar att resa, läsa, träna och laga god mat. En god dryck till maten gör måltiden! Alla mina bilder är till salu för den som önskar köpa. Antingen utskrivet eller som fil beroende på vad den skall användas till. Mina bilder får ej användas utan min tillåtelse. Se även min hemsida där ni hittar fler bilder samt avtalsvilkor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: