Denna goda rätt tar ca en timma och tjugo minuter att göra och receptet är för sex personer.
- 900 g fisk, t.ex. Kummelrygg med skinn.
- 1 msk salt
- 1 msk smör
- 2 krm nymald svartpeppar
- 6 citronskivor
- timjankvistar
Sås:
- 1 schalottenlök
- 1 msk + 2 msk smör
- 2 dl kräftbuljong (Gör helst egen fond från kräftskal).
- 1 dl torrt vitt vin + 2 dl torrt vitt vin till kocken.
- 1 dl vispgrädde
- 2 tsk Maizena majsstärkelse.
- 20 g färsk gräslök
Morotspuré:
- 700 g späda morötter
- 6 dl vatten
- 2 msk konc kycklingfond
- 2 msk smör
Primörer:
- ca 1 kg blandade primörer t.ex. sparris, salladslök, sockerärter, morötter.
Gör så här:
- Salta fisken runt om. Täck med plastfolie. Låt stå i rumstemperatur ca 1 timma.
- Sås: Skala och finhacka löken. Fräs den i 1 msk smör. Häll på vinet, kräftbuljongen och grädde. Koka ihop ca 10 minuter. Rör ut majsstärkelsen i lite kallt vatten. Rör ner redningen i såsen och koka upp. Tillsätt 2 msk smör och hackad gräslök. Mixa såsen slät i en mixer.
- Morotspuré: Skala och skär morötterna i mindre bitar. Koka dem i vatten med fond tills de är riktigt mjuka. Mixa morötterna med smör med mixerstav.
- Primörerna: Koka primörerna en kort stund så att de inte blir för mjuka. Kyl dem hastigt i isvatten, då bevaras deras spänst och färg.
- Sätt ugnen på 150 grader. Torka av fisken med hushållspapper och skär den i portionsbitar. Stek den med skinnet nedåt i smör i en stekpanna. Krydda med peppar. Lägg fisken på citronskivor och timjan på en plåt. Tillaga mitt i ugnen ca 25 minuter, tills fiskens innertemperatur är 52 grader.
- Värm såsen och mixa den skummig med mixerstav. Värm primörerna snabbt i en stekpanna med lite smör. Servera fisken med sås, morotspuré och primörer.
Drick en god Riesling till!