150 liter per person.


Så mycket öl dricker Tjeckerna per år enligt vår ölguide som visade oss runt bland några olika pubar i Prag. Det gör att Tjeckien idag har världens högsta ölkonsumtion per capita. Att det dricks mycket öl var väldigt tydligt på en del ställen där man fick en pipeline direkt till bordet.

F121129-027
Ölkranar med mätare.

Tjeckisk öl bryggs traditionellt i två olika varianter, kallade ”10 grader” och ”12 grader”. Graderna hänsyftar på stamvörtsstyrkan, men det tiogradiga ölet är också alkoholsvagare än det tolvgradiga. Den tiogradiga ölen ligger på ca 4 %, som vår mellanöl.

Pubar fanns det gott om i Prag, ofta kunde man gå ner en till två trappor och sätta sig och dricka öl och kanske också äta ett grisknä till. Mycket folk och god stämning. Restaurang U Vejvodu hade öppet 10-04.00 alla dagar. Köket stängde 02.00 – för den som är hungrig på natten.

Inifrån U Vejvodu.
Inifrån U Vejvodu.

Systembolaget har ganska många Tjeckiska ölsorter i sitt sortiment, men vanligast är Staropramen och Pilsner Urquell för oss svenskar. Vi provade en mängd olika sorter, både de etablerade märkena men också några sorter från lokala microbryggerier.

Nedan ser ni hur trevligt det kunde det vara mitt på dagen medans man väntar på maten, det mörka ölet heter Kozel (Bock) och var väldigt gott som snabbt blev en favorit. Ölet hade bara en styrka på 10 grader och var lätt att dricka utan en massa onödig tillsatt kolsyra, ett väldigt balanserat öl som vunnit en massa priser. Googlar man lite så är jag inte den enda som tycker detta. Tyvärr finns inte detta Bocköl att köpa i Sverige :-(.

Lunchställe!
Lunchställe!

Publicerad av Kobsa

Jag heter Robert Kobsa och kallar mig själv för fritidsfotograf då jag inte livnär mig på detta. Jag gillar att resa, läsa, träna och laga god mat. En god dryck till maten gör måltiden! Alla mina bilder är till salu för den som önskar köpa. Antingen utskrivet eller som fil beroende på vad den skall användas till. Mina bilder får ej användas utan min tillåtelse. Se även min hemsida där ni hittar fler bilder samt avtalsvilkor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: